Wat is Domotica?

Posted by: niels Category: Nieuws Comments: 0

Wat is Domotica?

Wij krijgen vaak dezelfde vraag: “wat is domotica?” en “wat is de betekenis van domotica?”. Domotica staat voor het automatiseren van processen en handelingen in huis. Je kunt dit dan aansturen vanaf bijvoorbeeld je smartphone of met een paneel dat aan de muur wordt gemonteerd.

Op die manier kun je allerlei zaken instellen. Dat het bad zich iedere ochtend rond half 8 laat vollopen met warm water, de gordijnen opengaan en jouw favoriete muziek wordt afgespeeld. Dat is best lekker wakker worden! Domotica is ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken en wordt daar steeds beter in. Van de temperatuur tot de verlichting en van de ramen tot het slot van de deur, je kunt bijna alles aansturen met domotica oplossingen.

Het is inmiddels de kinderschoenen ontgroeit, maar toch zijn er nog veel vragen over het onderwerp en het is nog geen gemeengoed geworden. Mocht je een specifieke vraag hebben omtrent domotica, stuur deze dan naar ons contact formulier en onze experts proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Wat is de betekenis van het woord ‘Domotica’?

Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica.

Wat is een domotica systeem?

Met een domotica systeem bedoelen we meestal meerdere verschillende domotica toepassingen die in een woning verwerkt zijn. Deze werken dan samen en zijn vaak ook vanuit een gecentraliseerde plek aan te sturen. Belangrijk hierbij is dat die toepassingen hetzelfde protocol gebruiken om te communiceren, anders kunnen zij elkaar niet begrijpen.

Een protocol kan bijvoorbeeld WiFi of Bluetooth zijn, maar ook Z-Wave of Thread. Domotica systemen zijn meestal uniek, omdat je zelf kunt bepalen hoe uitgebreid deze zijn en welke dingen je allemaal wilt kunnen doen.

Voorbeelden van domotica toepassingen

Domotica oplossingen bestaan er voor iedere ruimte in een woning en zelfs voor de tuin. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden hebben we voor een aantal woonaspecten beschreven hoe domotica daarin een toevoeging kan zijn.

Gemak

Je loopt de deur uit en alle verlichting wordt uitgezet, de verwarming gaat lager en de muziek wordt stopgezet. Of de koelkast stuurt je een push-bericht dat de melk bijna op is en met een druk op de knop zet je deze op de boodschappenlijst, zodat dit morgen samen met je andere boodschappen wordt thuisbezorgd.

Veiligheid

Je bent op je werk en je telefoon gaat af. Er wordt namelijk aangebeld bij jou thuis. Je opent het gesprek en ziet door de camera bij de voordeur een pakketbezorger staan. Je vraagt hem het pakketje af te geven bij de buren en kunt weer verder werken.

Na de lunch trilt je telefoon opnieuw, maar dit keer is het een inbraakalarm. Opnieuw open je het bericht, maar dit keer wijst de camera naar de tuin. Daar loopt jouw buurjongetje, op zoek naar zijn bal die hij waarschijnlijk tegen jouw huis had getrapt. Je klikt de melding weg, maar had eventueel ook de mogelijkheid om direct de politie te alarmeren.

Klimaat

Wanneer de zon fel naar binnen schijnt wordt dit door het slimme systeem herkend en gaat de zonwering omlaag zodat het binnen lekker koel blijft. Terwijl jij vanuit je werk naar huis rijdt steekt er een fikse wind op. Jouw zonwering herkent dit en haalt de zonwering voor de zekerheid weer omhoog. Om jouw woning toch op een aangename temperatuur te houden wordt vervolgens de airconditioning ingeschakeld.

Enkele mythen ontkracht

Er bestaat nog enige weerstand tegen domotica. Er worden dan verschillende argumenten aangehaald. Natuurlijk is niemand verplicht om het in hun huis te verwerken, maar er bestaan ook een aantal fabels omtrent domotica die niet altijd kloppen. Onderstaand staan de drie bekendste mythen over domotica, die we graag ontkrachten.

‘Ik moet meteen een compleet domoticasysteem aanschaffen’

Deze mythe is behoorlijk hardnekkig. Vaak begrijpt men wel dat dit niet persé hoeft, maar hebben zij daarna ook het gevoel dat een domotica systeem weinig nut heeft wanneer het niet uitgebreid wordt verwerkt. Het punt dat daarbij wordt overgeslagen is dat je ook kunt kiezen voor slechts een paar oplossingen voor de zaken waar jij de meeste waarde aan hecht. Dan haal je de, voor jou, belangrijkste voordelen in huis en hoef je geen compleet systeem aan te schaffen.

‘Domotica is erg duur’

Ja, een compleet domoticasysteem verwerken in een huis zodat je vrijwel alles kunt aansturen is vrij prijzig. Toch hoeft domotica totaal niet duur te zijn, want het is ook mogelijk om klein te beginnen en het systeem langzaam naar wens uit te breiden. Zo blijven de kosten laag.

‘Domotica is heel ingewikkeld’

Meestal doelt men hiermee op de implementatie in een woning. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om dit door een ander te laten doen, maar met de juiste uitleg en wat gereedschap is het vrij gemakkelijk om zelf domotica oplossingen te implementeren. Laat je dus niet afschrikken!

Een slimme woning of smart home

Met een smart home of slimme woning spreken we vaak wel van een vrij uitgebreid systeem, waarbij domotica echt een integraal onderdeel wordt van het huis. Dit verandert de manier waarop je woont en leeft, omdat je veel dingen met één druk op de knop kunt regelen. Het belangrijkste verschil is dat domotica eigenlijk alleen automatiseert, waardoor het ook weleens home automation wordt genoemd.

Bij een smart home zijn veel van de domotica toepassingen ook verbonden met het internet, waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan. Uiteindelijk zijn deze termen alleen belangrijk voor de semantiek, omdat al deze aspecten binnen domotica steeds meer verweven raken met elkaar en de verschillen zodoende vervagen.

Klik hier voor een overzicht van ons assortiment