Een slim huis, waarom lijkt het zo ingewikkeld?

Posted by: niels Category: Nieuws Comments: 0

Een slim huis, waarom lijkt het zo ingewikkeld?

Een huis vol met slimme apparatuur. Iedereen hoort er wel eens van, maar de meeste mensen weten niet goed waar ze moeten starten of wat het precies inhoudt. Daardoor krijgen mensen bij het woord Domotica al snel een beeld van complexe en dure systemen en speelt vaak ook veiligheid en privacy een rol. Dit alles is verre van de waarheid en in deze post proberen we een paar mythes van Domotica te ontkrachten.

Het lastige van Domotica, slimme systemen in je huis, is dat het een verzamel-woord is voor vele uitlopende apparaten en toepassingen. Er zijn tientallen verschillende set-ups en doeleinden te verzinnen die iets met een Smart Home te maken hebben. De meeste hiervan zijn absoluut niet duur en heel eenvoudig te installeren. Bijvoorbeeld een slimme lamp of een slimme thermostaat is met niet al teveel technische kennis werkend te krijgen. Daarnaast is vaak ook de interface of de app erg gebruiksvriendelijk en hebben de fabrikanten uitgebreide informatie op hun website.

“Domotica is complex en duur en ik weet niet waar ik moet beginnen”
Zoals hierboven besproken hoeft Domotica helemaal niet complex te zijn. Het is vaak goed om te kijken wat voor jou een handige toepassing is. Verlichting kan een goede instap zijn. Je kan een of meerdere slimme lampen aanschaffen en je huidige bolletjes vervangen. Je kan dan via een app op je telefoon of tablet communiceren met de lampen en ze van een afstand aan/uit zetten of dimmen. De lampen in onze shop kan je aanschaffen vanaf 13,95 per stuk.

“Ik mis de technische kennis om dit alles goed te laten werken”
Veel fabrikanten hebben uitgebreide digitale handleidingen gemaakt en vaak kan je op YouTube ook nog veel informatie vinden omtrent de installatie of verschillende features van de producten. Mocht je ondanks dit alles toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op en we proberen je zo goed als mogelijk op weg te helpen.

“Ik twijfel of al die slimme apparaten wel veilig zijn”
Veel van de Domotica apparaten sluit je aan op je netwerk thuis via WiFi of werken via Bluetooth. Het is vooral belangrijk om, indien mogelijk, een wachtwoord te plaatsen op de apparaten. Ook regelmatig de software updaten van de Domotica apparaten is verstandig om te doen. En bij twijfel zoek op het internet naar het product en lees wat anderen ervan vinden.

Instap-producten voor het slimmer maken van je huis

Slimme verlichting
Het is relatief eenvoudig om een aantal lichtbronnen in huis te vervangen met slimme lampen. Kijk welke fitting nodig is en filter in onze shop op de juiste fitting. Na het indraaien van de nieuwe slimme lamp kan je vaak al binnen een paar minuten gebruik maken van de lamp met al zijn mogelijkheden.

Slimme camera’s
Hang een camera op binnen of buiten het huis en je kan overal de beelden bekijken via je smartphone. De meeste camera’s hebben ook een nachtmodus en vaak hebben de apps uitgebreide mogelijkheden en programma’s.

Slimme spraakherkenning
De slimme speakers van de bekende grote merken zijn heel eenvoudig te installeren en extreem uitgebreid met de mogelijkheden. Link de speaker aan je netwerk en via je stem kan je allerlei vragen stellen en opdrachten geven. Vaak zien de speakers er ook nog eens mooi uit dus ze zullen niet opvallen in je interieur.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel, zoek gerust contact met ons ons.